Aquesta setmana passada he tingut l’oportunitat, com cada any, d’anar a les jornades que organitza el CERCLE D’ECONOMIA amb temàtiques molt interessants. És una oportunitat que interactuïn empresaris i polítics. Aquest any, la situació geopolítica d’Europa i el rol que ha de jugar ha estat l’eix central de les jornades.
El que em va resultar també molt interessant, a més dels temes centrals sobre la transició energètica i els impactes de la guerra d’Ucraïna a l’economia dels països i empreses europees, va ser una clara alineació de tots els ponents i participants, posant l’èmfasi en tres conceptes fonamentals per aconseguir l’èxit en aquesta situació tan canviant i més imprevisible dia a dia:
- Apostar pel talent de manera ineludible
- Orientació fervent i decidida per la innovació
- Demostrar ambició de voler aconseguir i voler ser
Són tres conceptes que van íntimament lligats al factor que sempre he considerat fonamental i diferencial a les empreses i a les societats: les persones. I en aquest sentit voldria aportar algunes idees.
El concepte de talent ha evolucionat en els darrers temps igual que ho han fet els sistemes de gestió d’aquest talent i els motivadors perquè vulgui romandre en un projecte determinat. El talent ja no es mou per aspectes purament econòmics o de carrera, com en temps recents, sinó que ho fa per identificació amb els valors, pels reptes que se li posen davant, per l’aportació de valor personal que reben en forma d’aprenentatge constant, per la capacitat d’aportar idees i sentir-se part de l’estratègia de l’empresa i per la gestió de la seva llibertat dins de l’organització.
La informació, a tots nivells, del perquè de les coses i la capacitat de fer que tothom se senti partícip d’un projecte comú són factors que atrauen i vinculen talent. Els professionals ja saben que estem en un món ple d’incerteses i no pensen en carreres de llarg recorregut sinó que aquestes es construeixin en un dia a dia que confirmi la il·lusió pel que es fa i pel que s’aporta.
La innovació és una altra característica absolutament vinculada a les persones. Suposa creativitat, però també exigència per mesurar. Obliga a la humilitat d’intentar per aconseguir, sense defallir en l’intent quan les coses no surten bé, i exigeix tenacitat i valor per emprendre i corregir. Per innovar, el talent necessita un territori on hi hagi confiança i reptes i la seguretat que els errors són font daprenentatge i no generadors de frustració. Les organitzacions han d’afrontar que el talent innovador necessita temps i risc i que una mala gestió de les persones frena, sens dubte, la innovació a les empreses, tot i que s’inverteixi molt a fomentar-la. Sense confiança no hi ha innovació.
El tercer punt, l’ambició, també és una clau cultural que ha de caracteritzar el talent. En temps complicats, davant de camins ignots i per descobrir, en situacions incertes i en moments d’alta exigència, la mediocritat o el conformisme, en empreses i en persones, són incompatibles no només amb el creixement sinó també amb la supervivència. Cal ser capaç de pensar d’allò més bé, de descartar la paraula impossible del diccionari i d’afrontar el futur amb ganes i determinació, segurs que proposar-se assolir alguna cosa és més de la meitat del camí.
Juanjo Planes. Soci Fundador i President de KONSAC